عملکرد اصلی روغن موتور کاهش اصطکاک و کاهش سایش است، اما روغن موتور نقشهای مهم دیگری را نیز در موتور شما ایفا می کند.
برای درک بهتر این که روغن موتور چه کار می کند، مهم است که بدانیم چرا از آن استفاده می شود، حالت های مختلف روغن کاری و چه کاربردهای خاصی به روغن کاری نیاز دارند.
هفت عملکرد اصلی روغن موتور
- اصطکاک را به حداقل برسانید و سایش را کاهش دهید
رایج ترین و ضروری ترین عملکرد روغن موتور به حداقل رساندن اصطکاک و سایش بین قطعات است.
روان کننده ها یک لایه روغن روی سطوح فلزی تشکیل می دهند تا اصطکاک را کاهش دهند. کاهش اصطکاک از گرم شدن و سایش بر روی سطح اصطکاک مانند یاتاقان موتور (نشان داده شده در زیر) جلوگیری می کند.
تمیز نگه داشتن قطعات موتور یکی دیگر از وظایف اصلی روغن موتور است. برای حفظ پاکیزگی داخلی، روغن موتور آلاینده ها را در سیال معلق می کند و از چسبیدن آلاینده ها به اجزای آن جلوگیری می کند. روغن های پایه دارای درجه حلالیت متفاوتی هستند که به حفظ پاکیزگی داخلی کمک می کند. حلالیت توانایی یک سیال برای حل کردن جامد، مایع یا گاز است.
در حالی که حلالیت روغن مهم است، مواد شوینده و پخش کننده نقش کلیدی دارند.
شوینده ها افزودنی هایی هستند که از چسبیدن آلاینده ها به اجزا، به ویژه اجزای داغ مانند پیستون یا رینگ پیستون جلوگیری می کنند. دیسپرسنت ها افزودنی هایی هستند که آلاینده ها را در سیال معلق نگه می دارند. پخش کننده ها به عنوان یک حلال عمل می کنند و به حفظ تمیزی روغن و جلوگیری از تشکیل لجن کمک می کنند.
کاهش اصطکاک گرما را در قطعات متحرک به حداقل می رساند و این امر دمای عملکرد کلی تجهیزات را کاهش میدهد. روان کننده ها همچنین گرما را از نواحی سطح تماس جذب میکند و آن را به مکانی برای پراکندگی ایمن مانند مخزن روغن منتقل میکنند.
قابلیت انتقال حرارت یک ویژگی ویسکوزیته روغن پایه است - روغن های سبک تر تمایل دارند گرما را با سهولت بیشتری منتقل کنند.
روغن موتور در مکان هایی مانند محفظه احتراق به عنوان یک مهر و موم دینامیک عمل می کند. این کمک می کند تا حلقه های پیستون را در برابر دیواره سیلندر ببندد تا از آلودگی گازهای خروجی داغ به روغن جلوگیری کند و فشرده سازی موتور را به حداکثر برساند.
یک مهر و مومخوب همچنین به جلوگیری از خروج روغن از محفظه احتراق برای کاهش مصرف روغن کمک می کند.
یکی دیگر از وظایف اصلی روغن موتور، مهار ضربه شوک مکانیکی است. یک فیلم روان کننده قوی می تواند در برابر پارگی مقاومت کند و این نوک های انرژی را در یک منطقه تماس وسیع جذب و پراکنده کند. با کاهش ضربه مکانیکی به قطعات، سایش و نیروهای آسیبرسان به حداقل میرسد و طول عمر کلی قطعه را افزایش میدهد.
یک مثال عالی از شوک میرایی روغن موتور در جعبه دنده موتور سیکلت است. اگر روغن ویسکوزیته خود را از دست بدهد و نتواند یک لایه قوی و ضخیم روی دنده ها تشکیل دهد، می تواند منجر به تعویض با صدای بلند و نامرتب شود. هیچ سوارکاری این را می خواهد.
یک روان کننده باید توانایی جلوگیری یا به حداقل رساندن خوردگی اجزای داخلی را داشته باشد. برای انجام این کار، روغن یا از نظر شیمیایی محصولات خورنده را خنثی می کند یا مانعی بین اجزا و مواد خورنده ایجاد می کند. اگر خوردگی یا زنگ زدگی ایجاد شود، آلایندهها میتوانند پوسته پوسته شوند و روغن را پر کنند، جایی که در سیستم به گردش در میآیند و یاتاقانهای فلزی و سایر اجزا را تمیز میکنند.
سپس تا زمانی که چیزی فرسوده شود و نیاز به تعمیر داشته باشد، فقط مسئله زمان است.
از آنجایی که روان کننده ها تراکم ناپذیر هستند، می توانند به عنوان یک واسطه انتقال انرژی مانند تجهیزات هیدرولیک یا بالابرهای سوپاپ در موتور خودرو عمل کنند.
سیستمهای زمانبندی متغیر سوپاپ در بسیاری از موتورهای جدیدتر نیز از روغن موتور بهعنوان سیال هیدرولیک برای فعال کردن اجزا استفاده میکنند. این حیاتی است که روغن تمیز بماند و ویسکوزیته را حفظ کند تا به اندازه کافی این نقش را ایفا کند.